Петар Славковски, Свет који нестаје. Традиционала аграрна култура Словака у централној и јужној Европи - (Serbia), Milesa Stefanović-Banović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 57 Број 2 (2009), 2009)
Петар Славковски, Свет који нестаје. Традиционала аграрна култура Словака у централној и јужној Европи Skavkovský, Peter. Svet na odchode : tradičná agrárna kultúra Slovákov v strednej a južnej Európe. Bratislava : Veda, 2009. 216 s. Etnologické štúdie, 16. ISBN 978-80-224-1086-1.Typ: AAB Прилагођавање природној средини и снабдевање животним намирницама представља свакодневицу помоћу које човек стиче не само биолошка добра, већ и културни идентитет. Ово истовремено означава и ниво културне зрелости при хуманизацији природне средине. Материјалне, социјалне и духовне манифестације, као и однос према природи, организација породице и друштва, вредносне оријентације – све ово је у прошлости у Словачкој било под значајним утицајем сеоског начина живота. Зависност од пољопривредне производње прожимала је духовни живот сељака и одразила се на богати аграрни култ њихових предака.