Ján Botík, Etnická história Slovenska. K problematike etnicity, etnickej identity, multietnického Slovenska a zahraničných Slovákov - (Serbia), Miloš Luković (Гласник Етнографског института САНУ, 2009)
Ján Botík, Etnická história Slovenska. K problematike etnicity, etnickej identity, multietnického Slovenska a zahraničných Slovákov Filozofická fakulta Univerzity Konštantina Filozofa v Nitre Slovenské národné múzeum Bratislava – Martin Archeologický ústav SAV Nitra Lúč – vydavatelské družstvo, Bratislava, 2007, 1-231. Аутор ове репрезентативне монографије – Јан Ботик (Ján Botík) – један је од водећих словачких етнолога и професор на Катедри за етнологију и етномузикологију Филозофског факултета Универзитета Константина Филозофа у словачком граду Нитра. Књига је настала у реализацији званичног пројекта ВЕГА: „Етничка историја Словачке – етнокултурни развој у светлу друштвено-научних спознаја“, уз подршку Истраживачког центра најстарије историје Средњег Подунавља. У њу су уграђене свеколике ауторове способности у зрелој фази научног стваралаштва: ерудиција и инвенција дугогодишњег истраживача и аналитичара, те искуство педагога и културолога. Тако је настала ова синтетичка и веома језгровита студија, која може служити и као универзитетски уџбеник и као енциклопедијски приручник.