Празник Пресвете Богородице на егејском острву Тинос - (Norway), Evy Johanne Håland (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 57 Број 2 (2009), 2009)
Овај рад се базира на теренским испитивањима на Тиносу, спроведеним у више фаза од 1990, а у фокусу рада је фестивал посвећен Успењу Богородице. У савременој Грчкој, фестивал Успења Богородице се прославља 15. августа. Фестивал се одржава након жеталачких радова и означава прелазак од лета ка зими. На егејском острву Тинос, овај фестивал, повезан са плодношћу и исцељивањем нарочито је значајан. Црква Panagia Euangelistrias (Благовести) дугује своју славу чудотворној икони, ископаној 1821, која представља Благовести. Чуда која су се потом дешавала допринела су да Тинос постане центар свеукупне православне религије, са честим ходочашћима ка овоме центру у време фестивала Успења. Фестивал Успења Богородице је такође важан идеолошки фестивал за нову Грчку нацију, насталу 1821, што се може уочити у низу церемонија које чине саставни део овог фестивала, а где посебно место заузима процесија иконе, када се икона проноси од цркве према луци. Укратко, 15. август је сасвим посебан дан за Хеленизам, сједињујући у себи религију и патриотизам. Фестивал Успења је веома значајан друштвени догађај на Тиносу а представља и добру прилику за проучавање односа између мушког и женског света. Постоји неколико значења и вредности повезаних са фестивалом и пратећим ритуалима, популарна и званична значења, женска и мушка, јер место ходочашћа на Тиносу представља такође и спој историје, ритуала и пола. На овом месту сусрећу се различите сфере – световна и света, локална и национална, лична и званична, представљајући тако раскрсницу путева друштвеног, религијског и политичког живота. Кључне речи: култ мртвих, Земља, култ плодности, фестивали, Грчка, исцељивање, икона, званична и популарна религија, свето, вода