Trauma kulturowa. Doswiadczanie zmaian systemowych w postsocjalistycznej Polsce - (Poland), Iwona Kabzińska (Гласник Етнографског института САНУ, 2009)
Artykul z nurtu naukowego zwanego antropologia transformacji (systemowej). Terapia szokowa w Polsce w ostatnim dziesiecioleciu XX wieku, „dzika“ prywatyzacja, bezrobocie. Optymistyczne „Diagnozy spoleczne“ od poczatku nowego milenium. Pomiary poziomu ubóstwadyskurs w sprawie przyjetych kryteriow. Radykalna zmiana oceny wejścia Polski do UE i slabniecie mitu lagodnego zycia w PRL-u. Globalny kryzys ekonomiczny i odporność spoleczeństwa polskiego. Nierówność spoleszna (glosy internautów jako kontrapunkt dla hurraoptiistycznych pogladow). Key words: trauma kulturowa, kultura narzekania, faza euforii, nierównośc spoleczna, badania etnologiczno/antropologiczne.