Срби у Словенији као новодобна мањина - (Serbia), Mladena Prelić (Гласник Етнографског института САНУ, 2009)
Са распадом претходне заједничке државе (Југославије) и формирањем нових независних држава на њеном простору, ранији сународници и конститутивни народи нашли су се у новим улогама: једни постају већина, а други мањине, чији статус тек треба да се афирмише и званично потврди у јавној сфери. Словенија, као земља са, између осталог, великим бројем имиграната из бивше Југославије, нашла се пред изазовом потврђивања етничког плурализма у својим оквирима, и налажења одговарајућег места за нове или новодобне мањине – што је најчешћи назив за етничке групе које формирају грађани бивше заједничке државе, међу којима су Срби данас најбројнији – а саме те мањине налазе се пред изазовом конституисања у заједницу, оснивања сопствених удружења, односно формулисања свог идентитета и његове јавне афирмације у новом контексту. У раду се говори о овим још увек незавршеним процесима на примеру српске етничке групе. Кључне речи: Срби у Словенији, миграције, мигранти, етничке мањине, категоризација етничких група, статус етничких група