Боје „новог лица Србије“: национални симболи у популарној музици - (Serbia), Marijana Mitrović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 57 Број 2 (2009), 2009)
У овом раду анализирано је представљање нације женском фигуром у иконографији србијанске популарне музике. Посебна пажња посвећена је победи Марије Шерифовић на Еуросонгу 2007, што је у србијанским медијима адресирано као „победа новог лица Србије“, а дато је и поређење са другим случајевима поистовећивања певачица србијанске популарне музике са националним симболима. Анализа показује како је идеална слика нације у србијанској популарној музици креирана кроз позицију православног фамилијализма као позиције моћи искључења – етничких, верских, сексуалних мањина и читавих друштвених група које се не уклапају у модел етнички чистог православно-породичног патриотизма. У том светлу, случај Ромкиње Маријe Шерифовић, припаднице геј мањине, као новог лица Србије, постаје посебно проблематичан. Кључне речи: национализам, популарна музика, ново лице Србије, женска медијска фигура, субалтерн, медијско сопство