Русаље у светлу савремених антрополошких теорија о опседнутости - (Serbia), Jovana Diković (Гласник Етнографског института САНУ, 2010)
Русаље у светлу савремених антрополошких теорија о опседнутости Данијел Синани, Русаље, Етнолошка библиотека књига 41, Српски генеалошки центар, Београд 2009, 336 стр. Русаље су један од најинтересантнијих ритуала српско-влашке народ не кул ту ре о ко јем се сво је вре ме но много говорило, и који је привлачио пажњу не само научних истраживача већ и људи изван науке. „Русаљски ритуал је феномен који са својим драматичним експресивним елементима, ритуалним праксама и за њих везаним веровањима представља (...) јединствен и крајње ’егзотичан’ пример ритуалног понашања у нашој традиционалној култури“ (Синани 2009, 2). Иако се овај ритуал више не практикује од осамдесетих година XX века, и даље остаје доста питања и аспеката које треба поново сагледати кроз призму савремених антрополошких приступа и анализа. Управо је то подухват који је предузео аутор приказиване књиге – Данијел Синани, у жељи да искорачи из оквира устаљених тумачења овог ритуала и дa сопствени допринос обухватнијем и систематичнијем разматрању феномена русаља из перспективе антрополошких теорија о опседнутости.