Метафоре у оквиру политичког дискурса - (Serbia), Jovana Diković (Гласник Етнографског института САНУ, 2010)
У овом раду посматрам употребу метафора у оквиру ангажованих политичких говора, у периоду од 1987. до 2005. године у Србији, на примеру Вукових сабора. У политичком дискурсу, њихова функција је неретко усмерена ка остваривању политичких циљева и обликовању политичког мишљења, што се приказује кроз два периода – од 1987. до 2000. године, и од 2001. до 2005. године. Метафоре су, према томе, анализиране као идеолошки ресурси за промовисање и концептуализацију одређених интереса, који имају важан утицај на кључне вредности и ставове. Поред метафора, такви ресурси могу бити и симболи, па се у за кључном делу упућује на размишљање о њиховом узајамном односу и паралелној употреби у политичком дискурсу. Кључне речи: метафоре, политички дискурс, политичка реторика, Вукови сабори