Род у природи, граматици и друштву - (Serbia), Jovanka Radić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 58 Број 1 (2010), 2010)
У раду се разматра ресемантизација и десемантизација класификационог појма род у српском језику. Истраживање се претежно заснива на грађи из два српска речника: једног из средине XIX века (Српски рјечник В. С. Караџића), и другог заснованог на изворима насталим од половине XIX до половине XX века (Речник српско хрватскога књижевног језика МС). Трага се за основним смислом појма род у српском језику, као и за смислом његовог грчког еквивалента (γένος) у Аристотеловим логичко-граматичкимсписима. Показује се да је данашња замена политичко-правног израза равноправност полова изразом родна равноправност повезана са проблемима у представљању рода у савременој граматици, са чим су повезане и феминистичке интервенције у савременом српском језику. Кључне речи: род, класификација, граматика, логика, „родна равноправност“, феминизам, хомосексуалност, антропоцентризам, Аристотел.