Вид и виђење: режими знања и апропријација других у етнографским музејима и етнографском филму - (Serbia), Marina Simić (Гласник Етнографског института САНУ, 2010)
У овом раду представљене су паралеле између антрополошких музејских поставки и етнографског филма као модела репрезентације који се заснивају на доминацији визуелног као специфичног облика знања о свету кроз које се објекти тих репрезентација производе. Промена парадигме антрополошке дисциплине осамдестих година прошлог века, критика великог „модернистичког устројства“ и доминације визуелног као парадигматског „чула сазнавања“ имала је великог утицаја и на музејске кустосе и на ауторе етнографског филма који су у протекле две деценије на различите начине покушавали да на ту промену одговоре. У раду су представљени и критички евалуирани неки од покушаја деконструкције и поновног успостављања музејске и филмске антрополошке праксе. Кључне речи: етнографски музеји, етнографски филм, визуелни режими знања.