Зашто се први мачићи у воду бацају? Иконичност лексема мачка и кот (I) - (Serbia), Ivana Bašić (Гласник Етнографског института САНУ, 2010)
У раду се испитује порекло изреке Први мачићи се у воду бацају па ралелно са улогом мачке у словенској митологији и иконичношћу лексема мачка и кот. Кључне речи: мачка, кот, Мара, словенска митологија, лексичка иконичност, фразеологија, жртвовање прворођенчади.