Чији "Рођак са села"? Идеолошко читање једног медијског текста - (Bosnia and Herzegovina), Tijаnа Cvjetićаnin (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 58 Број 1 (2010), 2010)
У раду се анализира идеолошка матрица телевизијске серије „Мој рођак са села“ са становишта идеолошке критике, која посматра медијски простор као поприште идеолошких борби. Декодирањем овог медијског текста долази се до етнонационалистичког „идентитетског пројекта“, усмереног на симболичку (ре)афирмацију и рециклирање милитантно националистичке културне парадигме у медијском простору транзицијске Србије. Анализом рецепције публике добија се пун увид у систем вредности на комe се темељи ова парадигма, која настоји да се избори за доминантну позицију у јавном дискурсу и културној концептуализацији актуелног друштвеног и политичког тренутка. Кључне речи: медијски текст, идеологија, етнонационализам, идентитет, транзиција