Свијет се смањује, изучавање историје се шири. Trond Berg Eriksen, Šta je istorija ideja? - (Serbia), Đurđinа Šijаković (Гласник Етнографског института САНУ, 2014)
Свијет се смањује, изучавање историје се шири Trond Berg Eriksen, Šta je istorija ideja?, sa norveškog prevela Jelena Loma, Loznica: Karpos 2013, (175) Историја идеја је дисциплина сродна интелектуалној историји, а може се схватити и као посебан приступ унутар интелектуалне историје. Њено дјелање јесте интердисциплинарно истраживање које свакако обухвата историју филозофије, историју науке и историју књижевности. Данас је историја идеја предмет на неколицини универзитета, од којих је први био шведски Упсала универзитет, гдје је историја идеја и науке постала посебан предмет године 1932. Термин је у првим деценијама XX в. сковао историчар Артур Лавџој (Arthur Oncken Lovejoy), професор филозофије на америчком Џонс Хопкинс универзитету, који је покренуо прво истраживање, предсједавао састанцима Клуба историје идеја и својим радом утемељио ову дисциплину.