Историјски и друштвени темељи првог Дрежничког прела - (Serbia), Branko Ćupurdija (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
У раду је реч о првом Дрежничком прелу одржаном у Бајмоку 2012. године. Ради се о окупљању и дружењу људи који су пореклом из Дрежнице и околних места, на тромеђи Горског Котара, Хрватског приморја и Лике, и њихових потомака, који су махом рођени у Бајмоку, у Бачкој, али и у другим местима широм Војводине. Показало се да Прело садржи елементе националног, регионалног и културног идентита, да указује на припадност српском народу и православној вери, на живот на граници Горског котара и Лике, и песме и кола тога краја. Већина елемената Прела представља видљиве показатеље идентитета. Насупрот њима налазе се неки елементи идентитета који нису видљиви на Прелу, али су присутни у свести његових учесника. Ради се о регионалном идентитету, односно о ставовима Дрежничара о регионалној припадности Дрежничког краја. Према једнима, Дрежница припада Горском Котару, према другима – она је самостална област, а према трећима – припада Лици. Кључне речи: прело, становништво, идентитет, Дрежница, Горски Котар, Лика, Бајмок.