„Општа места сећања“ у оквиру личног сећања – на примеру свадбе у Гори - (Serbia), Jаdrаnkа Đorđević Crnobrnjа (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
У тексту настојим да утврдим који садржаји су присутни у сећању појединаца на њихове свадбе. Сагледавајући лично сећање појединаца на свадбу, настојим да одговорим на питање утицаја колективних оквира памћења на формирање „општих места сећања“ у оквиру личног сећања. У том конткесту разматрам питање односа између индивидуалног и колективног памћења и сећања. У тексту покажем да горанска свадба представља друштвену праксу код које не постоји само утицај колективног на лично памћење и сећање, већ се јасно уочава и реверзибилни утицај. Индивидуално сећање, због тога што је организовано у складу са одређеним колективним оквиром памћења, омогућује да се тај оквир репродукује и да траје. „Општа места сећања“ у оквиру личног сећања настају под утицајем колективног оквира памћења, с тим да селекција садржаја који ће се интензивније упамтити у односу на остале, као и то у којој мери ће меморисано остати ближе колективном моделу, зависи од појединчевог личног (субјективног) избора. Кључне речи: лично (индивидуално) сећање и памћење, колективна меморија, „општа места сећања“, Гора, горанска свадба.