Издаваштво монографских публикација Српске православне цркве у периоду од 1990. до 1995. године* – теме и поруке – - (Serbia), Mihailo Smiljanić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
У раду је представљена анализа издаваштва монографских публикација под окриљем Српске православне цркве у периоду 1990–1995. Фокус истраживања била је тематика тадашњих издања, са циљем да се утврди да ли је постојала нека стратегија црквеног издаваштва, може ли се установити каквим је намерама и потребама то издаваштво било вођено, као и да ли се на основу тих издања могу потврдити критике које су изношене на рачун Српске православне цркве – да је имала активну улогу у нарастању националних нетрпељивости на просторима бивше СФРЈ. Кључне речи: Српска православна црква, издаваштво, монографска издања, мисија, национализам