Како је „народна игра“ освојила свет. Кратка друштвено-економска историја фудбала у Европи и Србији - (Serbia), Ivan Đorđević (Гласник Етнографског института САНУ, 2014)
Фудбал у данашње време представља високо комодификовани спектакл, индустрију забаве у којој се врти огроман новац, а популарност фудбалских такмичења, било да су у питању клупска или репрезентативна, представља глобални феномен, који прате милијарде људи. Ова драматична трансформација, која је фудбал у данашње време претворила у „забаву за богате“, није се догодила случајно, већ има дубоке корене у историји овог спорта, али и у ширим друштвеноекономским трансформацијама у оквиру којих овај сегмент популарне културе егзистира. У овом раду нудим једно од могућих виђења друштвених и економских услова у којима је фудбал настао и развијао се, са циљем да поставим оквир за разумевање промена које су се догодиле у овом спорту, али и у друштву, са посебним акцентом на повезаност фудбала са успоном национализма у бившој Југославији. Намера ми је да кроз анализу друштвено-историјских чинилаца који су кључно утицали на развој и трансформацију фудбалске игре укажем на шири оквир могућности за анализу савремених догађања кроз призму овог сегмента популарне културе. Кључне речи: фудбал, историја, Србија, Европа, друштвеноекономска трансформација