Од „жене са дететом“ до „странкиње“ – феминистички пројекат Надежде Петровић - (Serbia), Petrija Jovičić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
Почетком 20. века сликарке у Србији су, пратећи модерне европске уметничке токове, постале предводнице у преношењу авангардних идеја. Женско уметничко стваралаштво постаје предмет оштрих критичарских осврта, или бива занемаривано од стране уметничке критике и потпуно маргинализовано. Стваралаштво Надежде Петровић и његова рецепција указују не само на индивидуални развојни пут уметнице, већ и на проблем женског ликовног израза. Кључне речи: антропологија сликарства, ’женска уметност’, феминистички пројекат, визуелни наративи, друштвено -културни конструкти, Надежда Петровић.