Приказати као проблем, искористити као добру прилику: четири примера социополитичких конфликата у чијем је фокусу присуство миграната у Србији - (Serbia), Marta Stojić Mitrović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
У раду је приказан утицај политичких збивања – на регионалном, државном и локалном нивоу – на свакодневицу миграната и лица која траже азил у Србији, кроз анализу четири случаја у којима је присуство миграната у одређеној области трансформисано у предмет политичке манипулације и условљавања. Српска миграцијска политика и пракса растрзане су између захтева Европске уније, које Србија треба да испуни у оквиру процеса евроинтеграција, и непоседовања објективних могућности да се то и оствари, као што су неадекватно формулисани закони, неприпремљеност институција за њихово спровођење, недовољна финансијска средства, али и аспирације локалних политичких и економских елита. Испоставља се да је заштита права миграната и лица која траже азил, која произилазе било из националних било из међународних регулатива, ситуационог а не универзалног карактера, односно, да зависи од тренутних односа моћи. У тексту је најпре дат кратак приказ српске миграцијске политике и азилног система до септембра 2013. године, а затим су представљена четири специфична догађаја путем којих се могу пратити социо-политички конфликти који су их покренули и довели до траснформације присуства миграната у проблем у локалној средини, а што се даље користи као средство политичког притиска. Положај миграната, услови њиховог боравка на територији Србије, доступност здравствене заштите, хране, заклона, висина економских трошкова, али и могућност да доспеју до циљне земље, тако постају „колатерална штета“ различитих интересних група. Кључне речи: лица која траже азил, азилна пракса, азилни центри