Интеграција азиланата и трајно ванредно стање у којем се налазе имигранти у Калабрији - (Italy), Patrizia Riso; (Italy), Caterina Mazzilli (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
Рад почиње уводом који се састоји од историје италијанске емиграције и имиграције. Након овога следи приказ главних закона о миграцијама, што доприноси политичком аспекту проблема. У трећем делу, аутори објашњавају како се имиграциони токови још увек, од стране јавности и медија, азумевају као хитан случај. Представљају италијански закон о азилу и посебно СПРАР, систем заштите за тражиоце азила и избеглице, са тежиштем на две студије случаја у Калабрији. Услови живота сезонских радника у Розарну, који обухватају сегменте насиља и расизма, се представљају као паарадигма за трајно ванредно стање. У последњем делу, аутори објашњавају зашто миграциона политика мора да прави разлику између тражитеља азила и економских миграната. Они закључују да је недостатак политичке воље да се миграциони токови промишљају као саставни део националног система могуће издвојити као кључну карактеристику италијанске политике миграција. Кључне речи: имиграција, Розaрно, избеглице, трајно ванредно стање