Мултидимензионални идентитет младих Бугара у дијаспори (Студија случаја у Одеси, Украјина) - (Bulgaria), Petko Hristov (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
У тексту су представљени резултати истраживања миграцијских интенција и стратегија које су присутне међу младим представницима бугарске дијаспоре у Одеси, као и у широј области Одесе (регион Бесарабије у јужној Украјини). Аутор је истраживање обављао током октобра и новембра 2013. године. Истраживање је подразумевало примену квантитативне (анонимна анкета) и квалитативне (интервју) методе. Анкетом је обухваћено 135 младиx припадника бугарске дијаспоре. У анкети су учествовали матуранати из два бугарска средњошколска центра у граду Болград и селу Городно/Чийшия, као и студенти различитих студијских програма са државног универзитета „Мечников“ у Одеси. Сви анкетирани припадају бугарској етничкој заједници. Интервјуи су обављани са официјелним представницима бугарских организација у Одеси, затим са директорима бугарских школа, као и са младима који су студирали у Бугарскоj, а потом су се вратили у Украину, где су и рођени. Основни резултати истраживања су показали да миграцијске активности код младих Бугара у дијаспори нису толико високе, јер једва сваки трећи од њих гледа на миграцију као нa животну стратегију. Притом, Бугарска није толико привлачна за емиграцију колико би се могло очекивати од представника бугарске етничке заједнице у региону Одесе. Наведено је разумљиво уколико се има у виду да се првобитна слика „митског првобитног завичаја“, формирана у периоду совјетске власти у јужној Украјини, трансформисала на почетку новог миленијума у рационалнију слику „историјског завичаја“ (Бугарска). То је, између осталог, резултат јачања веза и контаката са метрополом, као и размене информација у оквиру родбинског и локалног круга пријатеља, али и резултат промена социо-економске ситуације у Бугарској у последње две деценије. Бугарска је тако постала место на које млади Бугари из дијаспоре желе да оду, али не и да се тамо настане за стално. Кључне речи: стратегија миграција, спремност за миграције, идентитет, дијаспора, Бесарабски Бугари, Украјина