Света путовања: Летница на Косову - (Serbia), Biljana Simikić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
Из угла антрополошке лингвистике рад прати трансформације католичког светилишта у Летници (Косовско Поморавље), посвећеног Великој Госпи. Будући да је заснован на лингвистичким теренским истраживањима косовских енклава и расељених лица, обављених током 2003. године, прилог је допуњен актуелним подацима о Летници, доступним на бројним интернет сајтовима, који су равноправно коришћени као теренска грађа. Анализирани ставови саговорника о времену и начину путовања до Летнице пореде се са историјским и етнографским подацима. Кључне речи: ходочашће, свето путовање, Летница, енклава, communitas