Ко, где, како и зашто – аспекти савремених миграција - (Serbia), Jаdrаnkа Đorđević Crnobrnjа (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
Миграције су феномен дугог трајања, који има своју историјску, социоекономску и културну условљеност. То имплицира постојање различитих врста миграција, које су подложне сталним процесима трансформације и динамизму. Стога је неопходно да се научно перманентно актуализују и да се теоријски, као и методолошки, позиционирају у складу са културним и друштвеним променама. Важно је, такође, да се миграције посматрају као глобални феномен огромног протока људи и размене, а да се истовремено прате и расветљавају конкретне миграције, које се одвијају како на локалном тако и регионалном нивоу.