Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века

ДОИ: https://doi.org/10.2298/GEI2102391V УДК 392.81:305"18/19"(497.11) Оригинални научни рад

  • Danijela Velimirović Одељење за етнологију и антропологију, Филозофски факултет у Београду
    dvelimir@f.bg.ac.rs

Сажетак




Истраживањем пракси и дискурса, који окружују производњу, потрошњу, припрему, послуживање и конзумацију хране настојаћемо да разоткријемо односе моћи и начине на које се концептуализовао род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века. Бинарне опозиције између природе и културе, отвореног и затвореног, те мушког и женског као историјски и културно конструисане додатно ће расветлити институционализацију и структуру мушке превласти. Док производне и потрошачке праксе показују међузависност родова уз симболично преимућство мушкараца у отвореним и јавним просторима (надмоћ над Природом и у друштвеном домену), припрема, послуживање и конзумација хране као културни процеси везани за кућну сферу подразумевали су поредак у којем је владало апсолутно првенство мушкараца у односу на жене. Ипак, жене су суверено владале простором „млекара“ омогућујући деци привилегован приступ млечним производима. Историјскa анализа неочекивано је показала да је кување као знаковита женска радња могло привремено да падне на мушка плећа не доводећи у питање институционалне основе мушке владавине.


Кључне речи: храна, род, Шумадија, кулинарски троугао, Клод Леви-Строс




Reference

Ashley, Bob, Joanne Hollows, Steve Jones & Ben Taylor. 2004. Food and Cultural Studies. Routledge: London.
Bandić, Dušan. 1980. Tabu u tradicionalnoj kulturi Srba. Beograd: BIGZ.
Banić-Grubišić, Ana. 2012. „Obrok dana posle sutra: predstave o hrani i ishrani u post-apokaliptičnim filmovima.“ Etnoantropološki problemi 7 (1): 185– 212.
Banić-Grubišić, Ana & Dragana Antonijević. 2013. „Odnos između tradicije, turizma i gastronomije: gastronomska ponuda i kulinarsko nasleđe u salašarskom turizmu.“ Etnoantropološki problemi 8 (4): 1089–1108.
Burdje, Pjer. 2001. Vladavina muškaraca. Podgorica: CID – Univerzitet Crne Gore.
Cairns, Kate & Josée Johnston. 2015. Food and Femininity. Bloomsbury: London.
Counihan, Carole. 1999. The Anthropology of Food and Body. Gender, Meaning, and Power. London: Routledge.
Čolak-Antić, Tijana. 2004. „O posluženju i ponašanju za stolom u Beogradu.“ Kultura: časopis za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku 109/112 (2): 340–350.
Devault, Marjorie L. 1991. Feeding the Family: The Social Organisation of Caring as Gendered Work. Chicago IL: Chicago University Press.
Fiddes, Nick. 2002. Meso: prirodni simbol. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk. Garić-Petrović, Gordana. 2017. Zemljoradnja u Srbiji (1878–1912). Beograd:
Srpski genealoški centar – Istorijski institut.
Kanafani-Zahar, Aida. 1997. “‘Whoever Eats You Is No Longer Hungry, Whoever Sees You Becomes Humble’: Bread and Identity in Lebanon.” Food and Foodways 7 (1): 45–71.
Knežević, Srebrica. 1958. „Ishrana beogradskog stanovništva u prošlosti.“ Godišnjak grada Beograda 5: 213–239.
Kovačević, Ivan. 2007. Antropologija tranzicije. Beograd: Srpski genealoški centar – Odeljenje za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta.
Kostić, Đorđe. 2019. Trpeza za umorne putnike. Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku. Beograd: Geopoetika.
Lévi-Strauss, Claude. 1970. „Kulinarski trokut.“ Kritika 4: 167–176.
Lewin, Kurt. 1943. “Forces Behind Food Habits and Methods of Change.” In The Problem of Changing Food Habits. Report of the Committee on Food Habits, 35–65. Washington, D.C: National Academy of Sciences.
Lukić-Krstanović, Miroslava. 1992. Srbi u Kanadi: život i simboli identiteta. Beograd: Etnografski institut SANU.
Malešević, Miroslava. 2007. Žensko: etnografski aspekti društvenog položaja žene u Srbiji. Beograd: Srpski genealoški centar.
Mendras, Henri. 1984. Seljačka društva: elementi za jednu teoriju seljaštva. Zagreb: Globus.
Miljković Katić, Bojana. 2014. Poljoprivreda Kneževine Srbije (1834–1867). Beograd: Istorijski institut.
McIntosh, W. Alex & Mary Zey. 1989. “Women as Gatekeepers of Food Consumption: A Sociological Critique.” Food and Foodways 34 (4): 317– 332.
Minc, Sidni. 2017. Slast i moć: mesto šećera u modernoj istoriji. Novi Sad: Mediterran publishing.
Montanari, Massimo. 2011. Hrana kao kultura. Zagreb: Sandorf.
Pavlović, Mirjana. 1990. Srbi u Čikagu: problemi etničkog identiteta. Beograd:
Etnografski institut SANU – Izdavačka zadruga IDEA.
Popov, Čedomir. 1994. „Srbija 1868–1878.“ U Istorija srpskog naroda, knj. 5, tom 1, prir. Vladimir Stojančević, Jovan Milićević, Čedomir Popov, Radoman Jovanović & Milorad Ekmečić, 305–421. Beograd: Srpska književna zadruga.
Prelić, Mladena. 1995. Srbi u selu Lovri u Mađarskoj tokom XX veka. Budimpešta: Srpski demokratski savez.
Prošić-Dvornić, Mirjana. „Kulturni i društveni značaj hrane tradicionalne srpske kulture.“ Kultura: časopis za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku 109/112 (2): 315– 339.
Radojičić, Dragana. 2015. Dijalozi za trpezom. Antropološka monografija o kulturi ishrane. Beograd: Službeni glasnik – Etnografski institut SANU.
Rihtman-Auguštin, Dunja. 1984. Struktura tradicijskog mišljenja. Zagreb: Školska knjiga.
Stein-Erlich, Vera. 1971. Jugoslavenska porodica u transformaciji: studija u tri stotine sela. Zagreb: Liber.
Stojančević, Vladimir. 1994. „Srpska nacionalna revolucija i obnova države od kraja XVIII veka do 1839.“ U Istorija srpskog naroda, knj. 5, tom 1, prir. Vladimir Stojančević, Jovan Milićević, Čedomir Popov, Radoman Jovanović & Milorad Ekmečić, 7–158. Beograd: Srpska književna zadruga.
Vuletić, Aleksandra. 2002. Porodica u Srbiji sredinom 19. veka. Beograd: Istorijski institut.
Vuletić, Aleksandra. 2008. Brak u Kneževini Srbiji. Beograd: Zavod za udžbenike.
Warren, Belasco. 2008. Food: The Key Concepts. Oxford: Berg.
West, Candace & Don H. Zimmerman. 1987. “Doing Gender.” Gender and Society 1 (2): 125–151.

Sources
Filipović, Milenko. 1960. Takovo. Srpski etnografski zbornik 75. Naselja i poreklo stanovništva 37. Beograd: Naučno delo.
Filipović, Milenko. 1972. Takovci: etnološka posmatranja. Srpski etnografski zbornik 84. Rasprave i građa 7. Beograd: Srpska akademija nauka i umetnosti.
Karadžić Stefanović, Vuk. 1972. Etnografski spisi. Beograd: Prosveta.
Karić, Vladimir. 1998. Srbija: opis zemlje, naroda i države. Beograd: Fondacija
„Braća Karić“.
Knežević, Srebrica & Milka Jovanović. 1958. Jarmenovci. Srpski etnografski zbornik 73. Rasprave i građa 4. Beograd: Naučno delo.
Lutovac, Milisav. 1951. Privredno-geografska karakteristika sliva Jasenice. Posebna izdanja Srpske akademije nauka 185, Geografski institut 3. Beograd: Naučna knjiga.
Milićević, Milan Đ. 1894. Život Srba seljaka. Beograd: Državna štamparija Kraljevine Srbije.
Pavković, Nikola, prir. 1992. Etnografski zapisi Jevrema Grujića. Beograd: SANU.
Pavlović, Jeremija M. 1921. Život i običaji narodni u Kragujevačkoj Jasenici u Šumadiji. Srpski etnografski zbornik 22. Život i običaji narodni 12. Beograd: „Sveti Sava“.
Pavlović, Jeremija M. 1928. Kačer i Kačerci. Beograd: „Sveti Sava“.
Petrović, Petar Ž. 1948. Život i običaji narodni u Gruži. Srpski etnografski zbornik 58. Život i običaji narodni 26. Beograd: Štampa Jugoslovenskog štamparskog preduzeća.
Објављено
24.09.2021.
Како цитирати
VELIMIROVIĆ, Danijela. Од природе до културе: храна и род у руралној Шумадији у 19. и почетком 20. века. Гласник Етнографског института САНУ, [S.l.], v. 69, n. 2, p. 391–411, sep. 2021. ISSN 2334-8259. Доступно на:
<http://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/975>.
Датум приступа: 21 oct. 2021